FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Lezing Jac van den Boogard

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.11.1″]

Datum: woensdag 31 oktober 2018
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Centre Céramique, Lokaal Boardroom – Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht

 

La Grande Guerre… voorbij!

College door docent Culturele Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, historicus en onderzoeker Jac van den Boogard

 

 

 

Lezing 2: Een geschiedverhaal

 

De 11e november staat bekend als ‘wapenstilstandsdag’. ‘La grande guerre’, het eerste gewapende Europese conflict dat uitgroeide tot een ‘Wereld’oorlog, werd besloten op 11 november 1918. De Eerste Wereldoorlog, die met de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajewo op 28 juni 1914 begon, dreunt nog altijd na. Op 11 november 2018 is het precies honderd jaar geleden dat er een eind kwam aan de ‘oercatastrofe van de twintigste eeuw’.

Nederland bleef weliswaar neutraal tijdens de ‘grote oorlog’, maar al bleven de directe oorlogsverschrikkingen ons land bespaard, de Nederlanders hadden heftig te lijden van de gevolgen van de oorlog in het bijzonder de provincie Limburg. Maastricht lag op een steenworp afstand van het front in de herfst van 1914, een ongelooflijke stroom vluchtelingen overspoelde de Limburgse hoofdstad, de grenzen werden hermetisch gesloten met levensgevaarlijke stroomdraad, het maatschappelijke leven raakte totaal ontwricht. In feite was Maastricht een Belgische frontstad op neutraal gebied.

In de allerlaatste fase van de oorlog – nazomer 2018 – werd Limburg nogmaals overspoeld door een stroom Franse vluchtelingen. Het is een weinig bekend verhaal waaraan het oorlogsmonument in de Pieterstraat nog altijd herinnert.

Hoe beleefden en overleefden Maastricht en Limburg de jaren 1914-1918?

In dit geschiedverhaal komen vele aspecten van de ‘grande guerre’ aanbod: de vluchtelingen, het dagelijks leven in oorlogstijd, de oorlogsmaatregelen, spionage, de smokkel, de enorme tekorten, de Franse vluchtelingeninvasie, het oorlogsmonument, de komst van de Duitse keizer in Eijsden, de Belgische roep om annexatie van Limburgs gebied en de uitkomst van vier jaar leven langs de randen van een wereldoorlog: Limburg en Maastricht behoorden na 11 november 1918 ‘onlosmakelijk’ tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Inschrijven voor de twee colleges van Jac van den Boogard onder de titel La Grande Guerre… voorbij! van maandag 29 oktober en woensdag 31 oktober 2018 kunt u HIER.

Tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Festival Vocallis en HOVO.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn