Zing en Beleef Opera 2016 in Maastricht

In het najaar van 2016 zal Stichting Vocallis opnieuw een Zing en Beleef project in Maastricht programmeren. In Zing en Beleef Opera neemt dirigent/pianist Hans Veldhuizen u mee op ontdekkingsreis in de wereld van de Opera. Hij deed dit al eerder in Het Concertgebouw in Amsterdam en nu dus ook in Limburg.

Gedurende 4 zaterdag- of zondagmiddagen, eens per maand, komen diverse operawerken van verschillende componisten aan bod. Niet alleen door erover verteld te krijgen maar vooral door veel met elkaar te zingen. Deelnemers aan dit zangproject kunnen bovendien meekijken achter de schermen bij Opera Zuid en wonen met elkaar de première voorstelling van Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart bij, in een uitvoering van Opera Zuid in Theater aan het Vrijthof Maastricht.

Iedereen is welkom. Koorervaring of het kunnen lezen van noten is niet noodzakelijk.

Inschrijven vóór 1 september 2016 via deze link

Bij de inschrijving wordt rekening gehouden met de stemmenbalans. Na ontvangst van betaling ontvangt u uw toegangsbewijs thuisgestuurd en is uw inschrijving definitief.

4 zalige zangmiddagen en 1 opera arrangement in Theater aan het Vrijthof Maastricht, van september – november 2016

 • 4-stemmig (leren) zingen uit werken van verschillende opera’s
 • Inclusief Opera arrangement rondom Mozart’s Le Nozze di Figaro (een kijkje achter de schermen bij Opera Zuid en het bijwonen van de première voorstelling in Maastricht op zaterdag 12 november 2016)

Aantal deelnemers: maximaal 120

Data:

4 zangbijeenkomsten van 13.30 – 16.30 uur in Maastricht

 • Za 10 september 2016
 • Zo 25 september 2016
 • Zo 30 oktober 2016
 • Za 19 november 2016

en 2 beleef-activiteiten (Opera arrangement)

 • Za 8 oktober 2016
  Kijkje achter de schermen bij Opera Zuid
 • Za 12 november 2016
  Bijwonen voorstelling Le Nozze di Figaro

Cursuslocatie:

Bovenzaal Theater aan het Vrijthof Maastricht

Kosten: € 120,00 (inclusief syllabus met bladmuziek en Opera arrangement)

Inschrijven vóór 1 september 2016 via www.theateraanhetvrijthof.nl

Opera arrangement – Kijkje achter de schermen:
In het voorbereidingsproces van de Nozze di Figaro kunt u exclusief een repetitie bijwonen van Opera Zuid, met een gesprek met de regisseur, solisten en een kort concert met liederen van Mozart door de solisten van Opera Zuid.

“Zing en Beleef is een zingende ontdekkingsreis. Een reis waarin we met de stem, een prachtig, uniek instrument dat iedereen bij zich draagt en kan ‘bespelen’, op zoek gaan naar een inspirerende, muzikale beleving. Mooi is het moment wanneer blijkt dat na een half uur intensief oefenen de vierstemmige muziek tot leven komt en de cursisten deel zijn geworden van de prachtige muziek. Muziek die ze vanaf dat moment toch anders zullen gaan beluisteren omdat ze zelf hebben gezongen
en het in het geheugen staat gegrift.”

(Hans Veldhuizen)

Opera arrangement – Voorstelling: Première Le Nozze di Figaro – W.A. Mozart door Opera Zuid

Wolfgang Amadeus Mozart opera buffa in vier akten. Wereldpremière op 1 mei 1786 in het National-Hoftheater te Wenen. Libretto van Lorenzo da Ponte, gebaseerd op de komedie ‘Le Folle Journée, ou Le Mariage de Figaro’ van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Le Nozze di Figaro wordt in het Italiaans gezongen met boventiteling in het Nederlands.

Mozart en Da Ponte schreven een opera vol levensdrift over kleine mensen met grote verlangens, gevangen in het tijdloze spel dat liefde heet.

datum: Za 12 november 2016

locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht

regisseur Daniel van Klaveren

dirigent Arjan Tien

orkest philharmonie zuidnederland

solisten o.a. Anna Emelianova, Veerle Sanders en Rubèn Plantinga

Optioneel: met korting naar de uitvoering van Ariadne auf Naxos (Richard Strauss) in Theater aan het Vrijthof op dinsdag 27 september 2016

Inschrijven vóór 1 september 2016 via www.theateraanhetvrijthof.nl

W (organisatie): www.festivalvocallis.nl

E (informatie): workshop@festivalvocallis.nl