FV_logo-internationaal_rgb

NL / EN / DE / FR

Lezing Jac van den Boogard

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.11.1″]

Datum: maandag 29 oktober 2018
Tijd: 10.30 – 13.00 uur
Locatie: Kumuls Oost, Lokaal 1.11 – Sint Maartenspoort 2, 6221 BA Maastricht

 

La Grande Guerre… voorbij!

College door docent Culturele Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, historicus en onderzoeker Jac van den Boogard

 

 

 

Lezing 1: Ontwikkelingen in de kunst rond de Eerste Wereldoorlog

 

In het eerste decennium van de Twintigste Eeuw werd het steeds duidelijker in de wereld van de beeldende kunst dat de academische tradities niet meer vanzelfsprekend worden aanvaard. Kunstenaars waren in contact gekomen met de buiten-Europese ‘primitieve’ kunst en met de ‘volkskunst’. Ze hadden daarin een nieuwe kracht ontdekt: de kracht van het ruwe, ongeletterde ‘zien’. De gruwelen van de Eerste Wereldoorlog deden bij velen de kritiek op de geaccepteerde traditionele waarden toenemen. De emotionele verwarring als gevolg van de oorlogsverschrikkingen, de Russische revolutie, de materiële puinhoop waarop Europa na 11 november 1918 een nieuwe start moest maken…dat alles bracht twee visies op de ontwikkelingen in de beeldende kunst.

De pessimistische visie: de oorlog 14-18 had Europa als een ongekende  puinhoop achter gelaten. DaDa zette zich af tegen de traditionele waarden in maatschappij, cultuur en kunst. Uit die wereld kwam ‘La grande guerre’ voort. Als het nu zover moest komen met de wereld, dan breek die wereld maar helemaal af!

DaDa zag in het toeval, individuele grillen en het irrationele de nieuwe waarheid.

De optimistische visie: de optimisten zijn bezield van de overtuiging dat op de grondslagen van de oude samenleving  een nieuwe kan worden gesticht, een samenleving die moet uitgaan van de ontplooiing van alle mensen, niet alleen van een kleine elite. Kunstenaars gaan op zoek naar non-figuratieve, elementaire en universele vormen, duidelijk voor iedereen in de samenleving. Deze optimistische visie zien we terug in drie richtingen: De Stijl, het Constructivisme, het Bauhaus.

Beide visies komen aan bod in het werk van o.a. Marcel Duchamps, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Kazimir Malevitsj, Walter Gropius, Kandinsky, Mies van der Rohe.

Inschrijven voor de twee colleges van Jac van den Boogard onder de titel La Grande Guerre… voorbij! van maandag 29 oktober en woensdag 31 oktober 2018 kunt u HIER.

Tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Festival Vocallis en HOVO.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn