Programma Educatie & Talentonwikkeling 2022

Naast Internationaal Festival Vocallis, hebben we uiteraard ook dit jaar weer -aansluitend- een programma educatie & talentontwikkeling van 7 november t/m 20 november 2022. Met een weloverwogen pakket aan muzikale activiteiten voor diverse leeftijden bieden we educatieve projecten aan op het gebied van zang, onderwijs en muzikale ervaringen die vernieuwend en verrassend zijn. Met als hoogtepunt dit jaar het zangweekend op 19 en 20 november in HX Hoogcruts. 

Vocallis Educatie – Muzikale workshops en voorstellingen voor iedereen die van zingen houdt

DE KRACHT VAN MUZIEK

Internationaal Festival Vocallis organiseert naast concerten, diverse educatieve activiteiten zoals zangworkshops en masterclasses. Edith Rutten en Ghislaine Mommer stelden een pakket samen voor iedereen die van zingen houdt. Daarbij ligt het accent op een weekend vol met activiteiten in het prachtige gerenoveerde klooster HX Hoogcruts in Noorbeek op zaterdag 19 en zondag 20 november. Voorafgaand aan dit zangweekend zijn er ook losse voorstellingen te bezoeken zoals het Scholierenfestival bij Opera Zuid en een kindervoorstelling in het Bonnefantenmuseum. 

Wim Versteegen uit Eys (6 jaar) won de tekenwedstrijd die voor Vocallis Educatie was uitgeschreven. Zijn tekening werd daarmee het beeldmerk voor Vocallis Educatie 2022. De jury vermeldde: ‘wat Wim heel goed gedaan heeft, is dat hij met zijn tekening het Vocallisthema van 2022 fantastisch heeft uitgebeeld, namelijk ‘De Kracht van Muziek’. Daarbij is het in één oogopslag duidelijk dat zang centraal staat. Ook heeft Wim de kleuren van Vocallis prachtig laten terugkomen in deze tekening.

 

Het Zangweekend

In het prachtige gerenoveerde klooster HX Hoogcruts in Noorbeek zijn verschillende zangactiviteiten voor diverse leeftijden georganiseerd. Hieronder staan alle activiteiten per leeftijd gerangschikt. Kies je eigen workshops en doe mee!

Naast alle activiteiten kunt u tijdens het Zangweekend, onder het genot van een kop koffie, gratis een muziekboekenmarkt, open podium en foto-expositie bezoeken in de foyer van HX Hoogcruts.

Met dank aan de werkgroep educatie:

  • Ghislaine Mommer uit Wijlre (GLine Musics – zang/educatie/evenementen en Docent Muziek aan het  Porta Mosana college in Maastricht)
  • Edith Rutten uit Eijsden (Muziekpraktijk Edith Rutten)

Het belooft weer een belevenis te worden waar het muzikale hart van jong en oud sneller van gaat kloppen!

Bekijk hier ook het Internationaal Festival Vocallis programma van 2022 >>

Vocallis Zangweekend – HX Hoogcruts | Algemeen

De activiteiten zijn geordend van jong naar oud(er)

Sinterklaasvoorstelling – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november 10.30u-11.15u
Leeftijd: 2-4 jaar + ouders
Ticketkosten: €2,50

Koop je ticket

Marijk Greweldinger en haar muziekatelier het Brede Spoor zijn absoluut een begrip als het gaat om muziek- en kunsteducatie voor kinderen. Al spelend en zingend ontdekken de kinderen, samen met ouders, de mooie en wonderlijke facetten van de taal van muziek, beweging en beeld. Ga mee op avontuur en ontdek de kracht van muziek en kunst in deze interactieve Sinterklaasvoorstelling voor ouders én kinderen! Pianist Frans van Libergen ondersteunt de voorstelling met prachtige pianomuziek. Kijk voor meer informatie over Marijk Greweldinger en Het Brede Spoor op haar website: www.hetbredespoor.com

Singing Games – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november
9.30u-10.30u 4-12 jaar + ouders
13.00u-14.00u 8-12 jaar + ouders
Ticketkosten: €2,50
Van 11.30u-12.15u kunt u genieten van een gratis concert van de Limburgse Koorschool!

Koop je ticket

In de “Singing Games”-workshop van de Limburgse Koorschool, gegeven door Claudia Franzen, staan samen zingen, bewegen en luisteren centraal. De kinderen leren ‘singing games’ en volksdansen zoals deze vroeger op het schoolplein gespeeld werden. Bij elk lied wordt bodypercussie, een klapspel of dans aangeleerd die samen uitgevoerd worden. Spelenderwijs leren de kinderen liedjes van over de hele wereld die op speelse wijze worden aangeleerd en aansluiten bij de belevingswereld. Samen plezier beleven tijdens het muziek maken staat voorop!

De Limburgse Koorschool, onder leiding van Claudia Franzen, heeft als doel om kinderen op te leiden in koorzang en het plezier van zingen te laten beleven. In wekelijkse repetities wordt er methodische gewerkt aan stemvorming, samenzang, notenleer en podiumpresentatie. Jonge kinderen beginnen met toegankelijke liedjes, maar al gauw worden hier elementen aan toegevoegd, zoals bodypercussie en het zingen in canon. Gaandeweg komt er meerstemmigheid bij en wordt het repertoire uitdagender. Het plezier in zingen staat altijd voorop. Kijk voor meer informatie op www.limburgsekoorschool.nl.

Workshop Songwriting – HX Hoogcruts

Datum: Zaterdag 19 november 19.00u-21.00u
Leeftijd: 15+
Ticketkosten: €7,50 incl. koffie/thee

Koop je ticket

Een droom voor muzikanten en schrijvers: jouw eigen songs als wereldhit. Jouw gedachten en ideeën als song in de gedachten van een groot publiek. Geweldig toch? Maar hoe pak je dat op een goede manier aan?
De workshop Songwriting, gegeven door Quirine Bruynen, helpt je bij het schrijven van songs. Of je nu een muzikant bent die graag zijn eigen songs schrijft, of een schrijver die zijn gedachten op muziek wil zetten; met deze workshop leer je de kneepjes van het vak.

Quirine studeerde af aan de popacademie op het Conservatorium van ArtEZ. Naast zingen speelt ze ook gitaar en piano. Het is haar droom om carrière te maken als hit-songwriter. In het lesgeven vindt ze plezier en het gezond omgaan met je stem belangrijk. Quirine heeft veel ervaring op het podium en daardoor veel kennis over podium- en microfoontechnieken. Ze is op de hoogte van de nieuwste popmuziek en artiesten, maar ook alternatieve muziek spreekt haar aan. Ze heeft heel veel zin om met nieuwe mensen als zangcoach en inspirator aan de slag te gaan en hoopt jong en oud verder te kunnen helpen met hun ontwikkeling in zang en songwriting.

Vocal Technic – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november 11.00u-12.30u
Leeftijd: 15+
Ticketkosten: €7,50 incl. koffie/thee

Koop je ticket

In deze workshop worden aan allerlei onderwerpen die met stemtechniek te maken hebben, aan de hand van geluidsfragmenten en beeldmateriaal, besproken. Je krijgt niet alleen droge theorie en technische achtergrondinformatie. We gaan vooral veel uitproberen en doen!
Elk muziekgenre heeft zijn eigen kenmerken, en vraagt iets anders van je stem qua interpretatie en geluid. Hoe kun je op een veilige manier zingen zonder je stem te forceren, en hoe kun je meer uit je stem halen, zelfs als je ouder wordt?

Stembevrijding – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november 13.00u-14.30u
Leeftijd: 18+
Ticketkosten: €7,50 incl. koffie/thee

Koop je ticket

Stembevrijding is een feestje voor je stem! Iedereen heeft een stem, maar hoe laat je die stem klinken? Je gaat ervaren hoe het is om je stem te gebruiken om je binnenste te laten horen. Om uit te drukken hoe jij je voelt, omgezet in klank. Geen beperkingen en kaders maar adem laten stromen, klanken maken, en je dan helemaal vrij voelen! Stembevrijding is speciaal voor jou! Jij die graag wilt zingen, maar die niet echt durfde, maar ook voor jou, die altijd dacht dat je het niet kon. Ook voor degene die merkt dat er iets dwars zit, dat er iets uit je wil maar wat nog verborgen is gebleven.
We gaan op zoek naar datgene wat er in jou leeft, maar wat nog vast of verborgen zit. Je ervaart hoe je contact kunt maken met je lijf, met je stem en je ontdekt hoe je door klanken te maken de kurk van de fles kunt laten ploffen: bevrijding! Zonder grenzen, zonder beperkingen, zonder “hoe het moet”. Lekker zingen, genieten van de klanken die je maakt, opening zoeken, genieten van wat er in je zit en wat er uit mag komen. Je eigen muziek laten klinken!

Deze workshop wordt gegeven door de ervaren zang- en stemcoach, koordirigent en Stembevrijder Nancy Meijer. Ze is gediplomeerd Master Teacher in Estill Voice Training. Kijk voor meer informatie over Nancy op haar website: www.nancymeijer.nl

AMeeZing-Je-Vrij – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november 15.00u-18.00u
Leeftijd: 18+
Ticketkosten: €15,- incl. koffie/thee/vlaai

Koop je ticket

Vrij zijn, je vrij voelen en vrijuit durven zingen zijn geen vanzelfsprekendheid. Deze tijd, waarin vrij zijn onder druk staat, inspireerde Jo Annemans en Ghislaine Mommer tot het schrijven van een lied over Vrij Zijn. Samen met onze deelnemers studeren we dit meerstemmige, vrolijke lied in. Na afloop kunnen de deelnemers een opname insturen van hun eigen stem. Deze opname wordt onderdeel van een videoclip die enkele weken later wordt uitgebracht.

Maar er is meer! Deze workshop staat namelijk volledig in het teken van Vrijheid. Door het instuderen van verschillende meerstemmige songs, aandacht voor stemtechniek en performance maken deelnemers al zingend kennis maken met diverse muziekstijlen. We sluiten deze workshop af met een korte presentatie rondom een gezellig kampvuur op de binnenplaats van HX Hoogcruts waarbij we ook kunnen genieten van een kort concert van het a capella trio ‘Southern Voices’.
Door de unieke, professionele en aanstekelijke match weten beide workshopleiders er samen met jou een feest van te maken. En het enige wat jij daarbij nodig hebt is je eigen stem en die van de ander. Ervaring met koorzang of notenlezen zijn geen vereisten.
Deze workshop is ontstaan vanuit de samenwerking tussen internationaal Festival Vocallis, Bevrijdingsfestival Limburg en AMeeZing Projects.

Over de workshopleiders :
Jo Annemans is een Vlaamse bas-bariton en zangcoach. Hij vergroot in zijn workshops de individuele verantwoordelijkheid van koorzangers. Hij was 20 jaar lang de drijvende kracht bij acapella-band Voice Male. Tegenwoordig is hij ook een veelgevraagd jurylid voor koorfestivals in binnen- en buitenland.
Meer informatie: https://www.joannemans.be/
Ghislaine Mommer is zangeres en pianiste. Momenteel maakt ze furore met Cent Mille Chansons, een concertprogramma waarin het Franse lied centraal staat. Verder geeft ze vanuit haar muziekatelier GLine Musics muzieklessen en organiseert ze internationale muziekevenementen.
Meer informatie: www.glinemusics.nl
Vanuit hun gezamenlijke passie om het samen zingen zo veel mogelijk te bevorderen, hebben Jo en Ghislaine AMeeZing Projects opgericht. Kijk voor meer informatie op de website van AMeeZing Projects: www.ameezing-projects.com

Bekijk ook onze AMeeZing-Snacks en zing alvast mee! https://www.ameezing-projects.com/media.html

Muziekwandeling – HX Hoogcruts

Datum: Zondag 20 november 15.30u-18.00u
Leeftijd: 15+
Ticketkosten: €12,50u incl. koffie/thee/vlaai
Afstand wandeling: Plm. 7,5 km

Koop je ticket

Deze bijzondere wandeling (een tocht van plm. 7,5 km), die vertrekt vanuit HX Hoogcruts, leidt je via de mooie natuur van het Heuvelland naar een verrassend concert midden in het betoverende landschap. Dit mini-concert zal verzorgd worden door Southern Voices, een muzikaal ensemble bestaande uit Eline van den Broeke (sopraan), Elmy Kremer (sopraan) en Aukje Pijper (sopraan). Kenmerkend voor Southern Voices is hun zuivere & harmonische klank. Dankzij hun jarenlange ervaring binnen de koormuziek en hun gemeenschappelijke voorliefde voor a capella muziek, sluiten hun stemmen naadloos op elkaar aan, terwijl ze solistisch alle drie hun eigen geluid overbrengen. Een optreden van Southern Voices is puur en eerlijk. Deze muziekwandeling wordt er een om niet snel te vergeten. Onder het genot van een stukje vlaai sluiten we deze wandeling samen met Southern Voices af rondom een gezellig kampvuur.

Doorlopende activiteiten – HX Hoogcruts

 

Rondleiding HX Hoogcruts – gratis toegankelijk

Datum: Zondag 20 november 13.00u-14.00

Wil je kennismaken met het kloosterleven op HX Hoogcruts én de geneugten van het omringende landschap? Dan kan! We nemen je graag mee door de bijzondere geschiedenis van het klooster en zijn omgeving. Tijdens de rondleiding proef je de sfeer van het verleden en ervaar je de dynamiek van het nu. Grote kans dat je, net als wij, betoverd raakt!

Kampvuur – gratis toegankelijk

Datum: Zondag 20 november 17.30

Tijdens het weekend zijn er twee kampvuurmomenten, waar gezamenlijk gezongen wordt en kleine concerten worden gegeven.

Boekenmarkt – gratis toegankelijk

Tijdens het Zangweekend is er een boekenmarkt van de Stichting “Boeken voor Mensen Maastricht”. Hier worden 2e hands muziekboeken en muziekliteratuur verkocht tegen een geringe vergoeding. De opbrengst gaat naar diverse goede doelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.boekenvoormensen.nl.
De bijzondere resultaten van de fotoworkshop worden geëxposeerd in de ruimte waar de boekenmarkt zal plaatsvinden.

Educatieve activiteiten voorafgaand aan het zangweekend

De vrienden van Sint Nicolaas – Bonnefantenmuseum Maastricht

Datum: woensdag 16 november 2022
Tijd: 15.00-16.00u
Leeftijd: 6 -11 jaar, maximaal 20 kinderen
Ticketkosten: €0

Koop je ticket

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht hebben zoveel vrienden van Sint Nicolaas een verbeelding in een schilderij of beeld gekregen . En bij elke vriend hoort een eigen verhaal, een wonderbaarlijk of soms een spannend verhaal. Tijdens dit concert gaan we een bezoek brengen aan deze vrienden. Een verwennerij met verhalen, liedjes en muziek, geschreven door Marijk Greweldinger.

Arrangementen: Frans Vink.
Verteller: Marijk Greweldinger
Marijk Greweldinger schrijft liedjes voor jonge kinderen. In haar atelier in Maastricht werken en spelen kinderen wekelijks met de mooie en wonderlijke facetten van de taal van muziek, beweging en beeld. Meer informatie kunt u vinden op www.hetbredespoor.com.
Gitaar: Frans Vink.
Frans Vink is een akoestisch-, bas- en elektrische gitarist. Frans was jarenlang verbonden als docent elektrische gitaar aan de muziekschool van Kumulus in Maastricht.
Deze voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met Atelier Het Brede Spoor en het Bonnefantenmuseum. Met dank aan de medewerking van Stefanie Metsemakers (Bonnefanten Museum).

Sinterklaasvoorstelling – Beek (besloten voorstelling)

Datum: Maandag 7 november 10.30u-11.15

Wijk de Carmel is een hoogbouwwijk in Beek die rijk is aan culturen. Eenzaamheid, taal en financiële problemen zijn kenmerken van deze wijk, maar ook de Naoberzorg, openheid en hartelijkheid. Wijk Ontwikkelingsplan De Carmel gaat de uitdagingen aan om elke keer nieuwe activiteiten te bedenken zodat iedereen die mee wil doen iets leuks in het verschiet heeft. De activiteiten vinden plaats in de speeltuin en in de muziekschool. De Sinterklaasvoorstelling zal gespeeld worden voor ouderen afkomstig uit deze wijk en voor kinderen van 2-4 jaar van Kinderopvang Baeks Kompas.

Sinterklaasvoorstelling – Kindervallei Valkenburg (besloten voorstelling)

Datum: Zaterdag 12 november 10.30u-11.15u

In de Limburgse Kindervallei, een aangepast vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds, kunnen zorgintensieve kinderen en jongeren tot en met 25 jaar onbeperkt genieten. Met familie, vrienden, in groepsverband, of als logeeruitje met zorghulp. In en om dit ruim opgezette vakantiehuis maken de aanpassingen en voorzieningen het de gastgezinnen zo gemakkelijk mogelijk. De Sinterklaasvoorstelling zal gespeeld worden voor gezinnen met een premature zoon of dochter die op dat moment een week verblijven in de Kindervallei.

Vocallis Zingt – Basisscholen Vaals (besloten voorstelling)

Datum: Donderdag 10 november 9.00u-11.30u

De workshop Vocallis Zingt wordt ook aangeboden aan kinderen van 6-8 jaar van twee basisscholen gelegen in Vaals; basisschool Robbedoes en basisschool de Kleine Wereld.

Scholierenfestival – Theaterzaal Opera Zuid

Datum: Vrijdag 18 november 10.30u-13.30u (workshops), 14.00u-14.30u (uitvoering)
Leeftijd: Leerlingen VO bovenbouw Zuid Nederland en België)
Ticketkosten: Workshops zijn besloten, de uitvoering is gratis toegankelijk

Stel je eens voor: tachtig leerlingen tussen de 15 en 18 jaar zingen en improviseren meerstemmige koorwerken in het Zweeds, Duits en Afrikaans. Liederen over de kracht van muziek van o.a. Brahms en Alfvén. Leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Gulpen, Maastricht en België bereiden de muziekstukken in de muzieklessen op school voor. Tijdens de workshopochtend worden de werken in een groter kader geplaatst en leren de leerlingen improviseren met klanken onder leiding van Hans Leenders en vier professionele zangers van Studium Chorale. Tijdens het gratis toegankelijke concert in de theaterzaal van opera zuid (Malpertuisplein 60, Maastricht) presenteren ze de ingestudeerde werken.

Hans Leenders studeerde orgel, theorie der muziek en gregoriaans aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel. Hij is artistiek leider van Studium Chorale en van vocaal ensemble Cantatrix, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival en van het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel en koordirectie aan het Conservatorium Maastricht, dirigent van het conservatoriumkoor en Basilicakoor Maastricht. Door zijn enorme kennis en kunde met betrekking tot de klassieke koormuziek weet hij de leerlingen te boeien en raken tijdens het jaarlijkse scholierenfestival voor middelbare scholen.