Festival Locaties

Cultureel Centrum De Kopermolen Vaals

CultureelCentrumDeKopermolenVaalsCultureel Centrum De Kopermolen is gevestigd in de voormalige Lutherse kerk in Vaals in Nederlands Zuid-Limburg. Ze is gelegen op een hoek van het Von Clermontplein, waaraan het gemeentehuis gesitueerd is: Huis Clermont.

Op de plaats van de Lutherse kerk bevond zich in 1595 vermoedelijk het Koperhof met Kopermolen.In 1669 werd de Lutherse gemeente gesticht door Johann Klermondt.
In 1695 koopt de Lutherse gemeente de hof voor het houden van kerkdiensten. Vaals werd destijds overspoeld door Duitse protestantse kerkgangers, die onder bescherming van de Staten Generaal hun kerkdiensten konden uitoefenen.
Op 12 mei 1736 werd er door rijksgraaf Von Seckendorf de eerste steen van het kerkgebouw gelegd. Hij was commandant-generaal van het keizerlijk leger in Aken. Het ontwerp was van ingenieur-majoor Von Littig.
Op 1 december 1737 vond de inwijding van de kerk plaats.
Tot 1955 werd het gebouw gebruikt als kerk.
Sinds 1968 is het in gebruik als cultureel centrum.
De kerk is gebouwd in centraalbouw en moest van buiten zo min mogelijk lijken op een kerk. In die tijd genoot de Lutherse kerk nog weinig erkenning en wilde men geen aanstoot geven aan de R.K. Staatskerk.
Het classistische gebouw is opgetrokken uit baksteen op een vierkant grondvlak met afgeschuinde hoeken. Het wordt gedekt door een tentdak. De omlijstingen zijn van Naamse steen met samengestelde sluitstenen en zijn uitgevoerd in de stijl van de Akense architect Laurenz Mefferdatis. Het gebouw heeft houten kruiskozijnen met glas-in-loodramen. Het gebouw is met leien gedekt, met een tentdak met vier dakkapellen en met een windvaan als bekroning. De hoofdingang bevindt zich aan de zuidzijde, en daarnaast waren er nog twee ingangen waarvan er een omgebouwd is tot venster

Von Clermontplein 11, 6291 AT Vaals
Website: dekopermolenvaals.nl

Ursulinenconvent

Museum het Ursulinenconvent is gevestigd in een uit de negentiende eeuw daterend Ursulinenklooster met een kapel met prachtige gebrandschilderde ramen. In het Familiemuseum kunt u kennis maken met de geschiedenis van de mens in zijn familieverband: vanaf de eerste mens tot het heden met speciale aandacht voor DNA, de in Eijsden geboren wetenschapper Eugène Dubois, Heraldiek, Karel de Grote, Iconografie en Genealogie.

Breusterstraat 27, Eijsden
Website: ursulinenconvent.com

Openluchttheater Valkenburg

Openluchttheater Valkenburg is het oudste en mooiste openluchttheater van Nederland. Het werd in 1916 gebouwd naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. Het theater is een bijzondere plek waar tijdens de zomermaanden cultuurhistorie, kunst en natuur samenkomen en voor een unieke ervaring zorgen.

Plenkertstraat 51A

 

openlucht-valkenburg

Centre Ceramique

Het Centre Céramique is een multifunctioneel gebouw in Maastricht in de gelijknamige wijk Céramique, gelegen op de hoek van het Plein 1992 en de Avenue Céramique

Plein 1992, Maastricht
Meer info op de website: centreceramique.nl

Sint Janskerk Maastricht

SintJansKerkMaastricht

De Sint Janskerk is een monumentaal kerkgebouw gelegen aan het unieke Vrijthof in het prachtige, historische Maastricht. Met zijn ligging in het hart van de stad heeft de kerk een echte A-locatie en is de St. Janskerk ook goed te gebruiken in combinatie met andere activiteiten in Maastricht of Zuid-Limburg. De kerk is voor velerlei doeleinden geschikt en wordt daarvoor ook verhuurd. Parkeren kunt u in de Q-park garage Vrijthof.

Vrijthof 24 Maastricht
Website: stjanskerkmaastricht.nl

Theater aan het Vrijthof Maastricht

Het theater is deels gevestigd in het Generaalshuis, een stadspaleis uit 1805 aan de noordzijde van het Vrijthof, deels in de daarachter gelegen nieuwbouw uit begin jaren ’90.

De Papyruszaal, de grote theaterzaal in de nieuwbouw, biedt plaats aan 800 tot 855 personen. In deze zaal vinden de meeste voorstellingen plaats. Verder is er nog een kleinere bovenzaal, gelegen op de tweede etage van het oude Generaalshuis, die plaats biedt aan maximaal 110 personen.

Parkeren kan in de Q-park garages onder het VrijthofMosae Forum en op de Q-park parkeerplaats aan de Cabergerweg. Bij de SERVICEbalie kunt u voor en na de voorstelling een uitrijkaart kopen tegen gereduceerd tarief van bijna 40% korting voor de Q-park garages Vrijthof en Mosae Forum.

Vrijthof 47 Maastricht
Website: theateraanhetvrijthof.nl

Bordenhal Maastricht

bordenhal_klein_590_270_s_c1De Bordenhal is gevestigd in het voormalige gelijknamige fabriekspand aan de oostelijke oever van de Maas in Maastricht. Het ligt op loopafstand van station Maastricht en het Onze Lieve Vrouweplein (via de loopbrug).  Van 2000 tot 2013 ging onze zaal door het leven als Derlon Theater.
In de Bordenhal, gebouwd omstreeks 1880, is tot ver in de twintigste eeuw serviesgoed met de hand beschilderd. In het kader van de herinrichting van het oude Céramique fabrieksterrein is de hal in 1999 door Jo Coenen verbouwd. Aan de buitenkant is de oorspronkelijke architectuur zoveel mogelijk intact gelaten, binnen verrees een moderne, multifunctionele ‘vlakke vloer’ zaal met 200 zitplaatsen. Kleedruimtes, kantoren, Café Zuid en het terras zijn nieuw aangebouwd.

Plein 1992 15, 6221 JP Maastricht

Grand Café Soiron

Grand Café Maastricht Soiron is het gezellige museumcafé van Museum aan het Vrijthof. Het ligt zeer gunstig op loopafstand van de Q-Park garage Vrijthof.

Vrijthof 18, Maastricht

Lumière Cinema - Maastricht

Lumière Cinema is een begrip in Maastricht en omstreken. Het is gevestigd in een deel van de oude fabrieksgebouwen van de Koninklijke Sphinx, met een prachtig terras grenzend aan het Bassin. In het restaurant kunt u heerlijk lunchen en dineren. De lokatie is praktisch gelegen vlakbij een aantal parkeergarages, waaronder Sphinx.

Bassin 88, Maastricht

Verloskundig Huis - Maastricht

In het Verloskundig Huis staat de zwangere vrouw met haar baby centraal. Hier houden verloskundigen spreekuur en is het Antroposofische consultatiebureau Mira gehuisvest. U vindt er tevens een Osteopaat en er wordt voorlichting gegeven over de bevalling. Waar kun je beter terecht voor een Zwangerschap en Muziek activiteit!

Fransiscus Romanusweg 41, Maastricht

Kloosterbibliotheek Wittem

KloosterbibliotheekWittemKorte geschiedenis van het klooster Wittem

In 1732 liet de Westfaalse graaf Ferdinand van Plettenberg naast zijn kasteel Wittem een slotkapel met een klooster bouwen. De zielzorg vertrouwde hij toe aan paters capucijnen uit Keulen. Zestig jaar later werden ze verdreven door de Franse revolutie. Het klooster raakte verwaarloosd. In 1836 werd het klooster weer in gebruik genomen door de redemptoristen (een in Napels opgerichte congregatie met als officiële naam: Congregatie van de Allerheiligste Verlosser).

Opledingshuis
Klooster Wittem was tot de zestiger jaren vooral het opleidingshuis van de redemptoristen. Omdat het studentenaantal groeide, besloot men in 1895 het oude kapucijnerklooster af te breken en een groot nieuw klooster te bouwen. Zo kreeg het klooster de huidige aanblik.

Bedevaartsplaats
Wittem heeft vooral landelijke bekendheid vanwege H. Gerardus Majella, een van de eerste redemptoristen, die van 1726 tot 1755 leefde in het bergland rond Napels in Zuid-ltalië. Deze kloosterbroeder ontwikkelde zich tot een raadsman voor vele mensen, die hij – vaak op wonderlijke wijze – hulp en uitkomst bood. Vanwege zijn zwakke gezondheid werd hij slechts 29 jaar oud. Na zijn heiligverklaring in 1904 preekten de ‘paters van Wittem’ in het hele land over deze Zuid-Italiaanse medebroeder. Op die manier werd Gerardus Majella ook onder de Nederlandse katholieken populair. Het aantal pelgrims naar Wittem groeide, de kerk werd te klein en er kwam eerst een houten noodkapel, die in 1961 vervangen werd door de huidige Gerarduskapel. In 1995 werd daar een devotieruimte aan toegevoegd, waarin het Gerardusbeeld werd geplaatst.

Veelzijdig centrum
Jaarlijks bezoeken meer dan 150.000 mensen dit bedevaartsoord. Vroeger kwam men vooral in grote groepen; nu vooral individueel en minder gericht op de volksheilige. Klooster Wittem ontwikkelt zich daardoor de laatste jaren o.a. tot een toeristische plek voor bezinning en inspiratie. Ook de Kloosterbibliotheek speelt hierbij een belangrijke rol voor muziekuitvoeringen, lezingen en tentoonstellingen.

Klooster Wittem
Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem; tel. 043 450 1741; fax 043 450 3055
info@kloosterwittem.nl

Openingstijden receptie
Ma t/m za: 09:00 – 17:00 uur
Zo: 08:30 – 18:00 uur

Openbaar vervoer vanaf station Maastricht:
buslijn 50 Vaals/Aken, uitstappen halte Partij/Sinselbeek (5 min. lopen); alternatief: overstappen in Gulpen op lijn 21 naar Heerlen; deze stopt voor het klooster.
Lijn 50 rijdt van maandag tot en met zaterdag overdag een kwartierdienst, verder een halfuursdienst.

Openbaar vervoer vanaf station Heerlen:
buslijn 21 naar Gulpen stopt voor het klooster of buslijn 40 naar Gulpen met overstap in Gulpen op lijn 21 naar Heerlen; deze stopt voor het klooster.
Buiten schoolvakantie rijdt er van maandag tot vrijdag overdag ook een snelbus lijn 58 naar Gulpen (uitstappen halte Partij/Sinselbeek (5 min. lopen).

Website: kloosterwittem.nl

Galerie de Schuur - Wijlre


Galerie de Schuur is het domein van Helga en Anne van der Poel (moeder en dochter). Na zo’n 10 jaar dromen en plannen maken werd de galerie in juni 2011 onder grote belangstelling geopend. Hier stellen Helga en Anne hun eigen werk tentoon en bovendien bieden ze er gastvrij ruimte aan andere kunstenaars en activiteiten. 

Valkenburgerweg 104, Wijlre